Бактериите са навсякъде – от мазната дръжка, за която се хванахте

...
Бактериите са навсякъде – от мазната дръжка, за която се хванахте
Коментари Харесай

В човешкия мозък вероятно живеят бактерии

Бактериите са на всички места – от мазната ръкохватка, за която се хванахте през днешния ден в градския превоз, до дъното на океана. Дори няма да загатваме трилионите бактерии, които си живуркат щастливо в храносмилателната ни система.

Учените дълго време смятаха, че мозъците на здравите хора са недостижими от бактериите. Уви, нещата очевидно стоят по малко по-различен метод.

Ново и евентуално революционно проучване демонстрира, че в мозъка ни евентуално живеят бактерии. Ако резултатите от него бъдат доказани, те биха могли да обяснят очевидния резултат, който бактериите в червата оказват върху функционалността на мозъка, държанието и страстите ни.

Виж още: За бактериите и хората

Идеята, че здравите мозъци разполагат със своя лична микробиота, не е напълно нова. Досега обаче учените не можеха да открият доказателства за това. В актуалното проучване екипът изследва проби, взети от мозъците на 34 умряли души – половината от тях са страдали от шизофрения. Невроучените откриват друго количество пръчковидни бактерии във всеки един от мозъците. По-голямата част от тях са се намирали в амоновия рог (хипокампа), субстанцията нигра (структура в главния мозък, съдържаща допаминергични неврони) и префронталната кора. В стриатума е имало напълно малко.

За да отстраняват вероятността бактериите да се озовали в сивото вещество посмъртно, откривателите изследват избран брой стерилизирани мозъци на мишки. Те ги обработват по безусловно същия метод, по който и човешките, и в края на краищата не откриват замърсяване с бактерии. Това подсказва, въпреки и не изрично, че бактериите в мозъците на хората вследствие от посмъртно замърсяване.

Любопитното в тази ситуация е, че бактериите в мозъка са от същия вид и като тези в червата – да вземем за пример фирмикути, протеобактерии и бактероидити.

Подобна находка е любопитна, защото кръвно-мозъчната преграда - крепостна стена от кафези край кръвоносните съдове на сивото вещество – защищава мозъка от нежелани нашественици. Ако какъвто и да било патоген, да вземем за пример бактерия, успее да преодолее тази бариера, това би могло да провокира животозастрашаващо инфектиране. По всичко проличава обаче, че новооткритите бактерии нямат сходен резултат.

Виж още: Кожата – разплодник на бактерии

„ Не открихме никакви структурни признаци на инфектиране в който и да е от мозъците – пишат откривателите в своята презентация. – На този стадий не е ясно по какъв начин тъкмо бактериите са съумели да обхванат в мозъка. Доказателствата за съществуването им в аксона (нервното влакно) и в кръвно-мозъчната преграда обаче поддържат предходните спекулации. “

Как тези бактерии са се озовали в мозъка? Дали са пристигнали от червата? Засягат ли мозъчната интензивност по някакъв метод? Учените към момента нямат отговори на тези въпроси. Вероятно единствено времето ще покаже.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР